5 jaar MOU!

23 april 2017

 

Op 23 april geeft MOU zijn vijfde verjaardagsfeestje en dat mag in stijl gevierd worden.

 

 

Gratis rondgang met gids

 

In de eerste plaats vergasten de gidsen je op boeiende verhalen over de koolbladverdures en geven je een inkijk in Oudenaardes meest bloeiende tijdsperiode, de 16de eeuw.

Daarnaast legt de gids tijdens een klassieke rondgang de focus op de resultaten van de archeologische opgravingen op de Markt. Die bevindingen zorgen ervoor dat de Oudenaardse geschiedenis voor een stuk hertekend en herschreven wordt.

In de benedenlakenhalle, waar MOU het 1000-jarig verhaal van de stad brengt, zie je aan de hand van een multitouch tafel hoe Oudenaarde evolueerde doorheen haar geschiedenis.

 

Bij een verjaardagsfeest horen uiteraard ook muziek, taart en een aperitiefje.

 

Kinderen

 


Wij vergeten het jonge volkje niet! Kinderen krijgen naar goede gewoonte een bijzonder plaatsje in MOU.

Twee bladervrouwen lijken zo uit een wandtapijt gestapt en vertellen spannende verhalen over planten, dieren en mythologische figuren.

In de kinderruimte kan je een eigen bladermasker maken en waan je je even een echte bladerman of -vrouw. De fotograaf legt al dat moois vast en als je er zin in hebt prijk je de dag daarna op onze facebookpagina.

 

 

Tentoonstelling ‘Grandioos Groen:
een verrassende verzameling wandtapijten’

 

23 april, Erfgoeddag, betekent ook de start van het nieuw toeristisch seizoen in het MOU, het Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen. Het MOU viert die dag zijn vijfde verjaardag en je kan gratis de tentoonstelling ‘Grandioos Groen’ bezoeken.

 

De tentoonstelling ‘Grandioos Groen’

 

De tentoonstelling focust op een bijzonder genre binnen de wandtapijtkunst van de 16de eeuw, de koolbladverdures.


Twaalf wandtapijten uit Oudenaarde, Edingen, Geraardsbergen en Brussel zijn in de statige bovenlakenhalle tentoongesteld.


Het doel van dit genre wandtapijten is de natuur binnenshuis brengen. Dit idee dateert al van de Oudheid, toen muurschilderingen en andere wanddecoratie aangebracht werden.

In onze contreien is er tijdens de Bourgondische periode een eerste poging om de natuur binnenshuis te brengen met millefleurtapijten, dat zijn decoratieve wandtapijten met kleine bloempjes.

 

Dit genre wordt al vlug opgevolgd door een nieuw type van groenwerk, de koolbladverdure. De koolbladverdures verbeelden grote, weelderig gekrulde acanthusbladeren, waartussen zich insecten, grote en kleine dieren verschuilen.

Extra bloemen en planten verlevendigen het geheel. Heel wat dieren en planten zijn exotisch en verwijzen naar de toen recente ontdekkingen in het Oosten en de Nieuwe Wereld (Amerika). Heel af en toe vinden we ook mensen tussen het gebladerte...

een aantal exemplaren komt uit privébezit en is nog nooit eerder getoond aan een groot publiek. Kom op 23 april naar het MOU en geniet gratis van Grandioos Groen.

 


© MOU Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen - design Digital Cordon Bleu