Adriaan Brouwer (1605-1638)

schilder en levensgenieter

 

Adriaan Brouwer door de lens van Stephan Vanfleteren

 

Adriaan wordt omstreeks 1605/06 in Oudenaarde geboren, als zoon van een kartonschilder van wandtapijten.
Vanaf 1621 verblijft hij enkele jaren in Antwerpen. Hij wordt voor het eerst vernoemd in een akte opgesteld in Amsterdam op 23 juli 1626, waarin hij als getuige een verklaring over een handel in schilderijen ondertekent.

 

Eind 1631 is hij lid van de Sint-Lucasgilde van Antwerpen. Op dat ogenblik is de Antwerpse Schildersschool wereldberoemd met kunstenaars als Rubens, Van Dijck en Jordaans. Brouwer werkt zich in Antwerpen talloze keren in de schulden en zijn schamele bezittingen worden aangeslagen. Een tijd lang is hij zelfs om politieke redenen door de Spanjaarden opgesloten in “Den Casteele of het Citadel van Antwerpen”.
Naar verluidt komt hij vrij door tussenkomst van Pieter-Paul Rubens. Na zijn vrijlating woonde hij vermoedelijk bij de schilder-bakker Joos van Craesbeek die hij in de kantine van de gevangenis had leren kennen.

 

Adriaan Brouwer sterft in januari 1638, bedolven onder de schulden en wordt aanvankelijk in een gemeenschappelijk graf begraven. Op 1 februari 1638 wordt hij ontgraven en plechtig begraven in de kerk van de Karmelieten te Anwerpen.

 

© MOU Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen - design Digital Cordon Bleu