IN DE KIJKER

BEKIJK EEN COLLECTIESTUK IN DETAIL

 

Paul Raepsaet, burgemeester van Oudenaarde

 

Paul Raepsaet: ingekleurde foto

Collectie:

Stadsarchief Oudenaarde

Objectnaam:

portret

Materiaal:

ingekleurde foto

Datering:

1908

 

 

 

 

klik op de foto om de diashow te starten

 

Ingekleurde foto van Paul Raepsaet, gedateerd 1908

 

Paul Raepsaet werd te Oudenaarde geboren op 15 april 1843. Hij overleed op 19 oktober 1918, veertien dagen voor het einde van WOI.

 

Paul Raepsaet stamt uit een politieke dynastie die teruggaat tot de Franse Revolutie en het ontstaan van België. Hij werd geboren in Oudenaarde in 1843. Na zijn studies in de rechten vestigt hij zich in 1873 als notaris in zijn geboortestad. Zijn politieke loopbaan start met zijn verkiezing als gemeenteraadslid in 1876 voor de Katholieke partij. Hij weet zich snel op te werken in de lokale politiek en wordt in 1890 verkozen als burgemeester van Oudenaarde, een functie die hij vervult tot zijn dood. Ook nationaal laat Paul Raepsaet van zich horen. In 1887 zetelt hij in de kamer van volksvertegenwoordigers en in 1900 wordt hij verkozen als senator.

 

Onder zijn burgemeesterschap werd in 1905 de tramlijn Oudenaarde-Geraardsbergen geopend, werd in datzelfde jaar het 75-jarig bestaan van België in Oudenaarde luissterrijk gevierd, en werd in 1911 de eerste steen gelegd van het nieuwe postgebouw.

 

Tijdens de Duitse bezetting probeert Paul Raepsaet als burgemeester zijn stad van de grootste rampspoed te beschermen. Hij zorgt al in 1914 voor de oprichting van een Hulpcomiteit voor de noodlijdenden. De burgemeester richt een Bureau voor de uitgave van betaalbonnen in en hij probeert de opeisingen van de Duitse troepen zoveel mogelijk in goede banen te leiden. Wanneer de Duitse overheid alle klokken opeist om te kunnen omsmelten tot kanonnen, verklaart Paul Raepsaet dat er in Oudenaarde geen klokken zijn buiten de historisch belangrijke beiaard van Sint-Walburga.

 

Burgemeester Raepsaet zal jammer genoeg de bevrijding van zijn Oudenaarde niet meemaken. Hij overlijdt op 19 oktober 1918.

 

Paul Raepsaet was Officier der Leopoldsorde, Commandeur van de Orde van de H. Gergorius de Grote en van het H. Graf, Ridder van 1ste Klasse van de orde van Wasa, drager van het Grootkruis met Grootlint der Orde van de H. Sylvester, en van het Grootlint van de H. Sava.

 

 

terug naar overzichtspagina "objecten in de kijker"

 

© MOU Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen - design Digital Cordon Bleu