IN DE KIJKER

BEKIJK EEN COLLECTIESTUK IN DETAIL

 

De Slag bij Oudenaarde, 1708

 

De slag bij Oudenaarde, 1708, schilderij

Collectie:

MOU Oudenaarde

Objectnaam:

Slag bij Oudenaarde

Materiaal:

olieverf op hout

Afmetingen:

-

Datering:

-

 

 

 

klik op de foto om de diashow te starten

 

De Slag bij Oudenaarde, 1708

 

De aanleiding

 

In 1700 stierf de Spaanse koning zonder een troonopvolger en kwam het rijk in handen van Filips van Anjou, kleinzoon van de Franse koning Lodewijk XIV. Daardoor ontstond in heel Europa een grote politieke crisis. De andere grootmachten, waaronder Engeland, vreesden het ontstaan van een Frans-Spaanse Europese supermacht en trokken ten strijde tegen Frankrijk.

 

De slag bij Oudenaarde, 11 juli 1708


In 1708 wordt op de velden van Eine, Huise, Mullem en Ooike een veldslag uitgevochten tussen de Franse troepen en het geallieerde Engelse, Nederlandse en Oostenrijks Habsburgse leger. De inzet is het verhinderen van het ontstaan een groot Frans-Spaans rijk nadat in 1700 de Spaanse koning zonder een troonopvolger gestorven was. Dit conflict staat bekend als de Spaanse Successieoorlog die duurde van 1701 tot 1714. De slag van Oudenaarde is een van de belangrijkste overwinningen van de geallieerden onder leiding van hun aanvoerder Marlborough.


Bijna 180.000 soldaten stonden op de Oudenaardse akkers tegenover elkaar: ca. 80.000 Engelsen met hun geallieerden onder leiding van de Hertog van Marlborough en ca 95.000 Fransen onder het commando van de Hertog van Bourgondië. Er vielen rond de 6.000 doden en 7.000 gewonden. Het slagveld is nu landbouwgrond en is sindsdien niet zoveel veranderd. Nog steeds worden kogels uit die tijd teruggevonden.

 

De slag van Oudenaarde maakte de triomf van de verovering van Gent en Brugge ongedaan. Contradictorisch zijn de Fransen hierna harder gaan vechten.

De Fransen waren dan wel de grote verliezers van de dag, toch zijn ze nog tot op het einde van het jaar 1708 in het bezit gebleven van Gent en Brugge en bleef men operaties opzetten tegen de Geallieerden.

 

 

terug naar overzichtspagina "objecten in de kijker"

 

© MOU Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen - design Digital Cordon Bleu