IN DE KIJKER

BEKIJK EEN COLLECTIESTUK IN DETAIL

 

'Geschiedenis van Odysseus', 1616

 

'Geschiedenis van Odysseus', 1616, wandtapijt

Collectie:

MOU Oudenaarde

Objectnaam:

wandtapijt uit de reeks "Geschiedenis van Odysseus"

Materiaal:

-

Afmetingen:

-

Datering:

1616, atelier Joris Ghuys

 

 

 

klik op de foto om de diashow te starten

 

wandtapijt uit de reeks "Geschiedenis van Odysseus", 1616

 

uitbreiding van stedelijke collectie

 

De stedelijke collectie Oudenaardse wandtapijten van het MOU is op 3/07/2014 uitgebreid met dit prachtige, imposante tapijt ‘Geschiedenis van Odysseus’.
Het tapijt dateert uit 1616 en werd vermoedelijk geproduceerd in het atelier van Joris Ghuys.

 

het verhaal:


Op het wandtapijt wordt een episode verteld van Odysseus. De lotgevallen van de Griekse held komen uitvoerig aan bod in het boek Odyssee van Homeros. In de Odyssee wordt de terugkeer van Odysseus verteld na de strijd tegen de Trojanen. Deze terugkeer gaat gepaard met avonturen en omzwervingen die uitvoerig worden beschreven.
Het wandtapijt vertelt het wedervaren van Odysseus op het eiland Scheria waar de Faiaken wonen (boek 9-12)
Wat voorafging : Odysseus spoelt na vele omzwervingen uitgeput aan op het eiland van de Faiaken waar hij een tijd onder de struiken naakt ligt te slapen.
Zijn schip en bemanning waren reeds vergaan bij een vroegere storm. De godin Athena zorgt ervoor dat Odysseus Nausikaä, de dochter van de koning, ontmoet. In een droom had Athena, Nausikaä aangeraden zich naar de rivier te begeven om de vuile kleren van Odysseus te wassen. Terwijl hij ligt te slapen, spelen Nausikaä en haar dienaressen een balspel dat Odysseus doet ontwaken.
Odysseus vraagt haar hulp, hij is immers gekleed met enkele takken. Zij zal hem te eten geven en hem laten baden. Voorts overhandigt zij hem een gouden kruik met olijfolie waarmee hij zich na het baden zal insmeren. Athena zorgt er dus voor dat hij zich in schoonheid terug kan tonen. Op de achtergrond wacht een ingespannen wagen om de gewassen kleren en de prinses terug te voeren naar het paleis , samen met Odysseus. Daar zal Odysseus zijn avonturen vertellen . De vader van Nausikaä, de koning Alkinoös stelt hem vervolgens een schip ter beschikking zodat hij na jaren van omzwervingen zijn vaderland terug bereikt.


Het wandtapijt is niet gemerkt maar kan met grote zekerheid aan Oudenaarde toegewezen op basis van bewaarde kartonfragmenten en een vermelding in het stadsarchief.

 

 

terug naar overzichtspagina "objecten in de kijker"

 

© MOU Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen - design Digital Cordon Bleu