IN DE KIJKER

BEKIJK EEN COLLECTIESTUK IN DETAIL

 

Stilleven, 17de eeuw

 

Stilleven, Gottfried von Wedig, 17de eeuw

Collectie:

MOU Oudenaarde, in de Grote Zilverzaal

Objectnaam:

schilderij

Materiaal:

-

Afmetingen:

-

Datering:

17de eeuw

Vervaardiger:

Gottfried von Wedig (Keulen 1583-1641)

 

klik op de foto om de diashow te starten

 

Stilleven, schilderij toegeschreven aan Gottfried von Wedig uit Keulen (1583-1641)

 

Dit werkje beeldt vermoedelijk een “ontbijtje’ uit, hoewel de gebruikelijke haring en kaas ontbreekt. Op de gedekte tafel ligt een blinkend tinnen bord met een appel en citroenhelftjes. De appel en citroen reflecteren subtiel in het bord. Op het tweede plan zien we een roemer glas (glas met noppen) gevuld met witte wijn, een Westerwald kruik, een vers gebakken broodje en een roos.

Dit Duitse stilleven sluit aan bij de traditie van Hollandse stillevens uit de 17de eeuw. Kenmerkend is dat gewone en alledaagse dingen een diepere betekenis worden toegeschreven. De meeste 17de-eeuwse stillevens zijn dan ook doorspekt met vanitas- of vergankelijkheidssymbolen. Nemen we als voorbeeld de roos en de citroen. De roos symboliseert vaak de lente, de liefde of de reuk maar zal in deze context eerder verwijzen naar vergankelijkheid; bloemen verwelken vlug. De citroen wordt geassocieerd met schone schijn: hij oogt fraai maar smaakt zuur.

 

We mogen besluiten dat het schilderij aanspoort tot gematigdheid. De idee dat het eten en de mooie voorwerpen vergankelijk zijn , moest aanzetten tot bescheidenheid.

 

Gottfried von Wedig

 

Het is maar recent dat het belang van Wedig aangetoond is in de Duitse 17de-eeuwse schilderkunst. Hij werd immers beschouwd als een middelmatige portrettist en schilder van religieuze taferelen. Een aantal merkwaardige stillevens kunnen met zekerheid aan Wedig toegeschreven worden, op basis van een monogram.
Mooie voorbeelden hangen in Keulen, Praag en in het Louvre (Parijs). Von Wedig werd duidelijk geïnspireerd en beïnvloed door Flegel, die in de regio van Keulen (Duitsland) een pionier was binnen het genre van het stilleven.

 

Een anoniem stilleven in bezit van het MOU werd door twee experts aan Gottfried von Wedig toegeschreven. Het werk reisde in het najaar van 2015 naar Grenoble (Frankrijk) en was te zien op de tentoonstelling “Tables et festins”, in Couvent Sainte –Cécile; Grenoble.

 

terug naar overzichtspagina "objecten in de kijker"

 

© MOU Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen - design Digital Cordon Bleu