IN DE KIJKER

BEKIJK EEN COLLECTIESTUK IN DETAIL

 

Twee hoogwaardigheidsbekleders betuigen eer aan Alexander de Grote

Wandtapijt uit de reeks 'De geschiedenis van Alexander', ca. 1580-1590

 

Wandtapijt uit de reeks 'De geschiedenis van Alexander', ca. 1580-1590 - MOU Museum

Titel:

Twee hoogwaardigheidsbekleders betuigen eer aan Alexander de Grote

Collectie:

MOU Oudenaarde, Bovenlakenhalle

Objectnaam:

wandtapijt uit de reeks ‘De geschiedenis van Alexander’

Materiaal:

wol en zijde

Afmetingen:

hoogte 390 cm - breedte 242 cm

Datering:

1580 - 1590

Vervaardiger:

ongedefinieerd weversmerk, Oudenaarde

 

klik op de foto om de diashow te starten

 

 

 

recent verworven

 

Op 4 juni 2023 werd het MOU fiere eigenaar van dit bijzonder kwalitatief Oudenaars wandtapijt. Het wandtapijt, te zien in de Bovenlakenhalle van het museum, maakt deel uit van de Alexanderreeks waarvan het museum nu vijf van de zeven tot acht wandtapijten van de totale reeks in haar bezit heeft.

 

Alexanderreeks

 

Deze reeks wandtapijten verbeelden episodes uit het leven van de Macedonische koning Alexander de Grote (336-323 v. Chr.) die een wereldrijk stichtte van Macedonië tot aan de Indus en zo een van de grootste rijken van de oudheid creëerde. De antieke wereldveroveraar Alexander de Grote speelt dus een hoofdrol in deze uitmuntende wandtapijtenreeks. Over de Macedonische vorst deden in de renaissance veel verhalen de ronde: historische, halfhistorische, maar ook verzonnen verhalen. Vorsten spiegelden zich graag aan het voorbeeld van Alexander, die wordt beschouwd een van de grootste militaire strategen. Deze reeks past in die sfeer en is een van de meest kwaliteitsvolle van het productiecentrum Oudenaarde.

 

In het stadsarchief is deze uitzonderlijke reeks beschreven als de reeks die de stadsmagistraten van Oudenaarde aankochten bij Joos de Pape en in 1582 schonken aan Alexander Farnese, de zoon van Margaretha van Parma, dit ter ere van zijn Blijde Intrede in de stad. Alexander Farnese heroverde in 1582 Oudenaarde (dat toen in handen was van de Protestanten) voor de Spaanse kroon.

.

In detail

 

Op de voorgrond zien we links een triomfantelijke Alexander en onderaan de treden van een prachtig gebouw, twee hoogwaardigheidsbekleders die hem de eer betuigen. Op de achtergrond juicht een enthousiaste menigte hem toe. Wat verder op het tweede plan, komt een groepje mannen samen om te feesten en te drinken. Pronkerig drinkgerei staat uitgestald op een dressoir, erboven hangt een harnas met schild aan de muur. Het achterplan bestaat uit een exotisch aandoend landschap, met onder andere palmbomen en cipressen, en meerdere gebouwen.
Dit wandtapijt is met uiterste zorg uitgeweven. Er is een evenwichtige uitwerking van de verschillende scènes en er wordt evenveel aandacht besteed aan de monumentale figuren op de voorgrond als aan de pittoreske neventaferelen. Bemerk de kleine plantjes die de renaissance architectuur sieren.

Ook aan de boorden werd veel zorg besteed: gekroonde koningen duiken op in de hoeken en benadrukken het koninklijk aspect van het wandtapijt. Verder bemerken we de typische renaissance vormentaal, geïnspireerd op de grotesken zoals gevleugelde wezens, vogelsirenen, vruchten, vazen, gordijntjes, kariatiden, allegorische figuren zoals Fama met twee bazuinen en de Tijd als naakte jongeling met een zandloper. Opvallend zijn de decoratieve smalle binnen- en buitenboordjes.

 

 

terug naar overzichtspagina "objecten in de kijker"

 

© MOU Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen - design Digital Cordon Bleu