IN DE KIJKER

BEKIJK EEN COLLECTIESTUK IN DETAIL

 

Chrismatorium, ca. 1480-1510

 

Zilveren chrismatorium, ca. 1480-1510 - MOU Museum

Titel:

Chrismatorium

Collectie:

MOU Oudenaarde, zilvercollectie (depot)

Objectnaam:

-

Materiaal:

zilver, verguld zilver

Afmetingen:

-

Datering:

1480 - 1510

Vervaardiger:

ongedefinieerd, Bergen


klik op de foto om de diashow te starten

 

 

 

oudste voorwerp in de Oudenaardse Zilvercollectie 'De Boever-Alligoridès'

 

Dit chrismatorium werd vervaardigd rond 1480-1510 in Bergen, dat in de middeleeuwen een belangrijk centrum voor zilversmeedkunst was. De identiteit van de zilversmid is ongekend, maar zijn werk is herkenbaar a.d.h.v. zijn meestermerk: een ciborie (een kelk waarin hosties bewaard worden).
Dit chrismatorium is het oudste voorwerp in de Oudenaardse zilvercollectie van De Boever – Alligoridès. Momenteel bevindt het zich in één van onze depots en is het dus niet te bezichtigen in de Zilverzaal van het museum.

 

 

Wat is een Chrismatorium?

 

De term ‘chrismatorium’ komt van het Latijn en betekent ‘bedieningsdoosje’ of ‘oliedoosje.’ Bedieningsdoosjes worden binnen het rooms-katholieke geloof gebruikt om de heilige oliën en soms de hostie in te bewaren wanneer de pastoor op huisbezoek gaat bij de zieken en stervenden. Er zijn drie heilige oliën die elk worden aangeduid met verschillende letters: Oleum Cathechumenorum (OC) of Oleum Salutis (OS) voor de zalving van de cathechumenen (de doop- of geloofsleerlingen), Chrisma of Sanctum Chrisma (SC) voor de pas gedoopten of de vormelingen en Oleum Informorum (OI) voor de ziekenzalving.

 

 

Dit zilveren exemplaar is deels verguld (bedekt met een dun laagje goud) en heeft een architecturale vorm gelijkend op een gotische kerk. Dit is typerend voor het hoogtepunt van de gotiek in de late middeleeuwen. Het chrismatorium heeft gegraveerde ramen, een deksel dat op een leiendak lijkt en het rust in alle hoeken op een vergulde leeuw. Het slot van het chrismatorium stelt de bewening van Christus aan het kruis voor, met aan weerszijde Maria en Johannes.

.

 

 

terug naar overzichtspagina "objecten in de kijker"

 

© MOU Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen - design Digital Cordon Bleu