IN DE KIJKER

BEKIJK EEN COLLECTIESTUK IN DETAIL

 

De vijf zintuigen - 'Het Gevoel'

 

object in de kijker: schilderij 'Het Gevoel'

Collectie:

permanente collectie

Objectnaam:

schilderij

Afmetingen:

24 x 33 cm

Materiaal:

olieverf, paneel

Datering:

circa 1622 - circa 1638

 

 

klik op de foto om de diashow te starten

 

Olieverfschilderij op hout vervaardigd in de 17de eeuw. Het werk behoort tot een reeks van vijf schilderijen die onder de noemer van 'de vijf zintuigen' kan vallen.

Dit werk beeldt de voorstelling van 'het gevoel' uit. In een eerder erbarmelijk en arm interieur zijn vier personen te zien. Centraal zit een chirurgijn te opereren aan de voet van een patiënt terwijl een andere patiënt aan het toekijken is. Net zoals op de andere werken zit links een afzijdig persoon die in dit geval met een preparaat bezig is.

 

Het werk is toegeschreven aan Adriaan Brouwer (°1605 Oudenaarde - 1638). Vaststaat dat het zeker naar zijn techniek en in zijn thematiek is geschilderd. Brouwer, geboren te Oudenaarde maar vooral werkzaam te Antwerpen en Amsterdam, spitste zich namelijk toe op het leven van de minder begoede volksmens (naast zijn minder befaamde landschappen). Centraal in zijn oeuvre stonden kroeg- speel en drinkscènes. Maar ook vechttaferelen en taferelen uit het leven van de chirurgijn zoals in dit werk en dat van de dorpsbarbier vormen een deel van zijn thematiek.

Ondanks zijn turbulent en behoeftig leven is Brouwer's werk, net zoals vele meesters toen, toch geëerd en in grote getale gekopieerd.

 

terug naar overzichtspagina "objecten in de kijker"

 

© MOU Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen - design Digital Cordon Bleu