Previous
Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

 

 

Collectie edelsmeedkunst

 

Oudenaarde heeft naast een uitgebreide collectie Oudenaardse wandtapijten, een grote verzameling edelsmeedkunst van eigen bodem en uit diverse Europese landen.

Ze mag terecht een van de grootste zilvercollecties in Vlaanderen worden genoemd! Meer dan 80 % van de collectie is een legaat van de heer en mevrouw Ernest en Hélene de Boever-Alligoridès.

 

De Oudenaardse edelsmeedkunst bloeide ongeveer gelijktijdig met de wandtapijtennijverheid (16de-18de eeuw) en de verzameling bestaat hoofdzakelijk uit 18de-eeuws gebruikszilver.

 

collectie uit de Gouden Eeuw

 

De Europese collectie biedt een overzicht van 16de, 17de en 18de-eeuws gebruiks- en pronkzilver. Het merendeel situeert zich echter in de Gouden Eeuw. Opvallend is de grote diversiteit aan drinkgerei: pronkbekers, schertsbekers of de zogenaamde snakerijen, gildebekers, bekers in de vorm van dieren, tazzi en tenslotte bekers waarin exotische materialen verwerkt zijn.

 

 

bijzondere stukken in kunstkabinetten

 

In de 16de een de 17de eeuw ontstaan de zogenaamde rariteitenkabinetten. Vorsten, edelen en geleerden leggen een verzameling aan met rariteiten of zeldzame objecten. Door de contacten van handelaars met vreemde landen, groeit de handel in exotische materialen. Ook tijdens de ontdekkingsreizen worden de bijzondere voorwerpen meegenomen naar de Nederlanden. Exotische schelpen, koralen, neushoornhoorn, schildpadpantsers en kokosnoten, gevat in zilveren monturen sieren de kunstkabinetten.

In de Oudenaardse collectie vinden we een kokosnootbeker, een nautilusschelpbeker, een kruitpoederfles waarvan het lichaam een schildpad is, gemonteerd chinees porselein, ivoren drinkkannen.

 

feestelijk gedekt

 

Een van de hoogtepunten is een feestelijk gedekte tafel met gebruikszilver uit de 18de eeuw. Tafels en buffetten met pronkzilver worden tijdens de 18de eeuw vervangen door rijkelijk gedekte feestdissen met verfijnd gebruikszilver. Het is de periode van de nieuwe tafelcultuur. Die verfijnde eetcultuur vereiste nieuwe gebruiksvoorwerpen voor specifiek gebruik zoals terrines voor vlees of soep, schotels, sauskommen, olie- en azijnstellen, karafhouders, strooibussen, mosterdpotten, koelemmers, waterketels, kandelaars, tafelkomforen, allerlei schaaltjes, broodmanden en bestek.

 

 

© MOU Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen - design Digital Cordon Bleu