educatief aanbod

spannende geschiedenissen over Oudenaarde voor de basisschool

 

 

 

 

De verhalensprokkelaar

 

We bewaren en verzamelen allemaal. Bij elk voorwerp kunnen we een verhaal vertellen dat we alleen aan oma kwijt willen, want die luistert altijd zo aandachtig. Of aan heel de familie en bij uitbreiding ook aan iedereen op school?

 

Een museum, wat is dat eigenlijk?

Dat is de vraag die ons tijdens deze module voor lagere schoolkinderen door het MOU leidt. Nadien kunnen de kinderen hun eigen museum samenstellen.

 

> museumbezoek – voorwerpen met een verhaal – een eigen museum maken

 

 

 

 

Groentjes

 

We gaan allemaal naar school en later willen we allemaal tandarts, verpleegster, Bob De Bouwer, politieman of kleuterjuf worden. De kinderen die 300 jaar geleden in Oudenaarde rondliepen, gingen niet naar school. Veel kans dat ze in Oudenaarde wever van wandtapijten werden of ontwerper van kartons. Ze begonnen als groentje in de hoop dat ze ooit zo goed werden als hun papa. En de meisjes?

 

> museumbezoek – wat wil je later worden? - wandtapijten

 

> optioneel: bezoek aan de wandtapijtencollectie. Net als de handelaren die hier in de 16de eeuw rondliepen, bekijken we ze nauwkeurig.

 

> optioneel: Na het museumbezoek kunnen de leerlingen hun eigen wandtapijt ontwerpen.

 

 

 

Tafeltje dekje!

 

Eten is van alle tijden, al stonden er in de 16de eeuw nog geen aardappelen op tafel. In de middeleeuwen stonden er bovendien geen kleurrijke bekers op tafel. Margaretha dronk uit kostbare, zilveren roemers die hier in Oudenaarde werden gemaakt. Hoog in het stadhuis wordt een groot deel van die zilverschat bewaard.

 

Tijdens het bezoek krijgen de kinderen allerlei doe-opdrachten. Ze malen koffie, moeten blind ‘vreemde’ groenten herkennen,…

 

> museumbezoek – zilvercollectie – eten en drinken - tafelmanieren

 

 

›› klik hier voor alle info en reservatie

 

© MOU Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen - design Digital Cordon Bleu