educatief aanbod

voor het secundair onderwijs

 

Alles wat leerlingen vandaag interesseert, bestond toen al. De gids laat zich tijdens het bezoek aan MOU leiden door het niveau van de leerlingen en hun interesses. Vooraf kan je afspreken of de nadruk moet gelegd worden op een bepaalde periode of een bepaald thema.

 

100 jaar Groote oorlog

 

Naar aanleiding van de herdenking van Wereldoorlog I zoomen we in op de oorlogen die Oudenaarde heeft doorstaan en de manier waarop ze zich daartegen verdedigde. De stad draagt de sporen van versterkte ridderkastelen en de vestingen die militaire ingenieurs hier liet optrekken.

 

We maken een ommetje naar Tacambaro in Mexico. Tientallen Oudenaardse vrijwilligers stortten zich daar in 1865 in een avontuur om Charlotte, de dochter van onze koning Leopold I en haar gemaal Maximiliaan ter hulp te snellen. De gevolgen waren catastrofaal.

 

Daarmee was de ellende niet ten einde want we blijven stilstaan bij wat de Wereldoorlogen met de stad hebben gedaan.

 

 

> museumbezoek - oorlog en vrede – bouwkunde

 

Stad aan de Schelde

 

 

De Schelde loopt als een rode (natte) draad door de geschiedenis van Oudenaarde. De stroom is de baarmoeder van de stad, de handelsweg, de grens tussen het Ottoonse en Franse koninkrijk, de ideale verstopplaats voor koperen brouwketels, de plek om mensen in te dumpen die anders denken, de moeder van romantische gedachten en inspirerende plekjes voor kunstenaars…

De Schelde tekende Oudenaarde met talrijke grachten en beken. Tot ze dichtslibden en de rivier in de jaren ’60 in een strak keurslijf werd gestopt.

 

> museumbezoek – waterwegen – transport

 

Oudenaarde

in de 16de eeuw

 

 

De 16de eeuw was voor Oudenaarde een gouden eeuw en niet alleen omdat Keizer Karel hier een scheve schaats reed, die de stad heeft gezegend met Margaretha van Parma. Door het succes van de wandtapijten bloeide de stad als nooit tevoren. Ze trok kunstenaars aan en duizenden noeste werkers en gelukszoekers. Zowat de hele bevolking verdiende zijn boterham in de tapijt-‘industrie’. De stad etaleerde zijn rijkdom in de bouw van een prachtig stadhuis. Alles was mogelijk. Tot de godsdienstoorlogen uitbraken.

 

> museumbezoek – de gouden eeuw – Keizer Karel – wandtapijten - godsdienstoorlogen

 

Komen eten!

 

Oudenaarde is vandaag culinair ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land. Eten en drinken wordt hier zeer ernstig genomen en dat is al eeuwen zo.

Tijdens deze rondleiding leggen we de nadruk op wat de pot schafte in historisch Oudenaarde. Hebben ze hier altijd netjes met vork en mes gegeten? Was het voedsel goedkoop of peperduur? En wat wil dat dan precies zeggen, peperduur?

En dan moeten we het uiteraard ook hebben over ons bier en de tientallen brouwerijen die hier gouden zaken hebben gedaan. En nog steeds doen.

 

 

> museumbezoek – eetcultuur – zilversmeedkunst - bier

 

›› klik hier voor alle info en reservatie

 

© MOU Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen - design Digital Cordon Bleu