Oudenaarde staat bekend om haar unieke historische wandtapijtenproductie. Op bepaalde momenten in de Oudenaardse geschiedenis leefde ruim de helft van de bevolking van de wandtapijtnijverheid! In vergelijking met andere wandtapijtcentra, zoals Brussel, Antwerpen en Edingen, had Oudenaarde kwantitatief gezien zelfs de grootste productie.
Wandtapijten waren Vlaanderens voornaamste exportproduct, en steden als Oudenaarde en Brussel waren belangrijke leveranciers van de hoven en de gegoede burgerij. De wandkleden getuigen bovendien van een buitengewoon vakmanschap.
Oudenaardse wandtapijten hangen vandaag de dag overal in de wereld. Het MOU-het museum van Oudenaarde- bezit er zelf 37 in haar collecties.
Het boek start met een algemene introductie op de wandtapijtkunst en biedt daarna een mooi overzicht van de MOU-collectie. Er wordt ook aandacht besteed aan belangrijke internationale collecties van Oudenaardse wandtapijten.
Het boekje is zeer toegankelijk en een leidraad voor elke museumbezoeker.
Het boek is gebaseerd op het wetenschappelijk onderzoek van Dr Martine Vanwelden en Dr Ingrid De Meûter.
› het boek "Oudenaardse wandtapijten" is te koop in het MOU (Stadhuis) en via de webshop (klik hier)
Internationale kunsthistorici vertellen het verhaal achter de werken
Ontdek de veelzijdigheid van Brouwer in Adriaen Brouwer: meester van emoties.
Curator dr. Katrien Lichtert brengt in deze tentoonstellingscatalogus een internationaal team van kunsthistorici samen die diepgaand de verschillende thema’s binnen Brouwers oeuvre analyseren en verklaren. Het rijkelijk geïllustreerd boek doet het verhaal achter Brouwers werken uit de doeken.
› het boek "Adriaen Brouwer" is te koop in het MOU (Stadhuis) en via de webshop (klik hier)
Het boek ‘Tijd voor Oudenaarde’ draait de film terug en staat niet alleen stil bij de politieke aardverschuivingen maar ook bij gewone mensen, die de stad generatie na generatie een verhaal gaven. Aan de hand van prachtige illustraties, die vaak voor het eerst worden gepubliceerd, zie je Oudenaarde pagina na pagina een nieuwe vorm aannemen. Na de laatste bladzijde heb je een overzicht van politieke, economische, religieuze en culturele gebeurtenissen die Oudenaarde gemaakt hebben tot wat de stad vandaag is.
› het boek "Tijd voor Oudenaarde" is helaas niet meer op voorraad
Dit wetenschappelijk onderbouwd kijkboek dat uitnodigt om te lezen, maakt duidelijk dat de zilvercollectie De Boever-Alligoridès als een van grootste collecties edelsmeedkunst in ons land mag beschouwd worden .
Het begon met de collectie Oudenaards zilver die zorgvuldig en met veel kennis van zaken verzameld werd door het echtpaar Ernest en Helène De Boever-Alligoridès. Deze werd later uitgebreid met een Europese zilvercollectie van topniveau. Het is vooral deze laatste die in dit boek extra in de kijker gezet wordt.
Het boek is thematisch opgevat en situeert de verschillende collectiestukken in hun context. Aan deze catalogus is heel wat studie en onderzoek vooraf gegaan. Dit leidde vaak tot verrassende resultaten. Van rijkelijk devoot, pronk op tafel naar drinken met pret of om je vingers bij af te likken. Deze prachtige uitgave leert je er alles van.
› te koop in het MOU, Stadhuis en via de webshop (klik hier)
Historica Charlotte Capelle wist aan de hand van nooit eerder bekeken archiefmateriaal het belang van bier in Oudenaarde te reconstrueren. In het boek ontdek je hoe de stad Oudenaarde tussen de 15de en de 18de eeuw voor een groot deel van haar inkomsten afhankelijk was van de productie en consumptie van bier.
Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de rol van de brouwer als spilfiguur van het dorpsleven; als burgemeester, organisator van feesten en kermissen en voorzitter van diverse verenigingen. Doorheen het boek leer je de brouwers van Oudenaarde en omgeving beter kennen. Het verhaal van deze brouwerijen is vaak letterlijk uit het leven gegrepen en het resultaat van diverse interviews met (ex-)brouwers en hun familie.
› het boek "Bruin" is te koop op de Dienst Evenementen in het stadhuis en via de webshop (klik hier)
Het boek vertelt het boeiende en gedetailleerde verhaal van de Slag bij Oudenaarde, die plaatsvond op 11 juli 1708, in het kader van de Spaanse Successieoorlog.
Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de omgeving van Oudenaarde – en bij uitbreiding heel Vlaanderen – vindt hier kwalitatieve teksten en gegevens terug over de 17de en 18de eeuw in onze gewesten, die nog nooit eerder werden gepubliceerd.
Er komen een 130-tal zeer mooie illustraties in het boek, onder andere een aantal unieke foto’s van de maquette van Oudenaarde en reproducties van weinig gekende kaarten van de stad.
In het boek lees je een schat aan informatie over hoe mensen leefden in Oudenaarde en omgeving in het begin van de 18de eeuw.
› te koop in het MOU, Stadhuis en via de webshop (klik hier)