de Vlaamse Ardennen, foto © Bart Heirwegh

Highlights van de Vlaamse Ardennen

 

Het groene hoogtepunt

 

De landelijke regio Vlaamse Ardennen ligt in Zuid-Oost-Vlaanderen. De zuidgrens van de regio is de taalgrens tussen Vlaanderen en Wallonië.

Tussen de plooien van het landschap liggen dertien gemeenten en de vier centrumsteden Geraardsbergen, Oudenaarde, Ronse en Zottegem. Met bevolkingsaantallen die de 30.000 inwoners niet overstijgen weet je dat in deze ministadjes de gemoedelijkheid hoogtij viert. Hier loop je elkaar maar ook de (textiel)geschiedenis tegen het lijf.

Samen met de kronkelende beken en holle wegen, de bonkige kasseistroken en het lappendeken van bossen en akkers vormen de heuvels weliswaar de karakteristieke eigenschap bij uitstek van de Vlaamse Ardennen.


De rijk beboste heuvels liggen als kralen van een rozenkrans van oost naar west over het landschap gedrapeerd. De hoogteverschillen deden panoramische vergezichten ontstaan die kunstenaars al eeuwen inspireren. Het zijn ook deze natuurlijke attracties die de toeristen nog steeds weten te charmeren.

 

In het bosarme Oost-Vlaanderen kunnen de Vlaamse Ardennen beschouwd worden als het meest bosrijke gebied. Zowel de bossen op de heuvelruggen als de kleine natuurgebieden oefenen een aantrekkingskracht uit op de toerist-recreant.

 

de Vlaamse Ardennen, foto © Bart Heirwegh

 

Door het aantrekkelijke landschap zijn de Vlaamse Ardennen erg in trek bij wandelaars en fietsers. De sportieve fietser meet zich hier graag met de helden van de Ronde van Vlaanderen die hier al decennialang jaarlijks zijn hoogtepunt kent. De regio heeft bovendien veel mogelijkheden voor mountainbikers en het ruiter- en mentoerisme.

Al hoef je je niet per se in te spannen om in ‘Vlaanderens Mooiste Landschap’ te kunnen genieten. Overal waar je komt zijn de culinaire verleidingen groot. De streekproducten en vooral het bier van deze gulle streek getuigen van een diepgewortelde authenticiteit… en een smaak waarvoor je beslist nog eens terugkeert.

 

 

meer info: Toerisme Vlaamse Ardennen vzw, Veemarkt 27, 9600 Ronse
Tel: 055 20 76 81

mail: toerisme.vlaamseardennen@oost-vlaanderen.be 

website: www.visitvlaamseardennen.be

 

op stap met de gids

 

Ben je van plan om Oudenaarde en omgeving te bezoeken met een groepje vrienden, collega’s, familie, cultuur- of natuurliefhebbers …? Dan ben je vast en zeker op zoek naar inspiratie om je verblijf in Oudenaarde zo leuk en interessant mogelijk te maken: volg deze link naar het aanbod voor groepen van onze stad.

 

 

© MOU Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen - design Digital Cordon Bleu